Maatilat kylien turvallisuuden takaajina
Mitä harvemmasta asutuksesta on kysymys, sitä haastavampaa on kylien turvallisuuteen liittyvien asioiden toteutuminen. Mitä harvemmasta asutuksesta on kysymys, sitä useammin pysyvän asutuksen ja ainakin työpaikkojen lähes ainoa lähde ovat toimivat maatilat.
Tutkittua tietoa kyläturvallisuudesta ei ole paljonkaan. Kuitenkin useita vuosia sitten julkaistiin tutkimus, jossa tärkeimmäksi yksittäisen kyläläisen turvallisuudentunnetta nostavaksi tekijäksi nousi, että kylillä on vielä toimivia maatiloja.
Tämä muistaaksemme yllätti tutkimuksen tekijän, mutta ei meitä maaseudulla asuvia ja maaseudun asukkaiden kanssa saappaat savessa toimijoita. Esimerkiksi sähkökatkoksen tullessa on selvää, että valot edelleen näkyvät toimivien maatilojen ikkunoissa - kiitos navetoilta edellytettyjen aggregaattijärjestelmien – ja tämä voi koitua myös muiden avuksi. Kun tuiskuttaa ja tiet ovat tukossa – tai auto lipsahtaa ojan puolelle – traktorit ja lingot kutsutaan hätiin.
Ja jos vähänkään kinkkisempi tilanne tai ongelma, tarvitaan paitsi kalustoa, myös käyttötaitoja, eli hyvin usein sitä kylällä edelleen aktiivisesti viljelevää ammattilaista.
Kylillä on vielä säilynyt auttamisen kulttuuri, ja omista kiireistä ja ehkä uupumuksestakin huolimatta apuun yleensä lähdetään. Tästä auttamisen kulttuurista ja myös talkoohengestä on satoja vuosia ammentanut myös yhdistysten merkitys kylillä. Mitä vähemmän nyt on väkeä, sitä tärkeämpää olisi saada uusia ja uudistavia näkökulmia yhteisöllisyyden ylläpitämiseen!
Nyt jo ennustetaan ja otsikoidaan, että uusyhteisöllisyys on 2020-luvun suurin bisnes, ja käytännössä se on siis näkynyt kaupunkifestivaalien suurena suosiona. On näytön ja mahdollisuuden paikka siinä, että maaseutu löytää paikkansa näihin kaupunkifestareihin esim. paikallisena ruokana.
Maatilojen merkitys kokonaisturvallisuuden kannalta on kuitenkin vielä paljon yksittäisen kyläläisen turvallisuudentunnetta suurempi. Huoltovarmuus on kaikkien huulilla. Maatilamme ja maaseudun yrittäjät ovat halki vuosisatojen ja -kymmenten osoittaneet suurta muutosjoustavuutta, ja vastaavat tässä koko Suomen turvallisuudesta eikä vain – tarvittaessa – yksittäisen kylän omavaraisuudesta. Tähän väkeen, asiakkaisiimme, jäseniimme on meillä täysi luotto. Pidetään yhdessä huoli tämän joukon jaksamisesta, positiivisella viestinnällä, upeita yrittäjäesimerkkejä esille tuoden!
ProAgria Itä-Suomi ja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset MKN on mukana Maaseutuparlamentin ideatorilla. Tule juttelemaan, kuinka kuljemme maaseudun viljelijöiden ja pienyrittäjien kumppanina!
-
Pikkarainen, Marjatta
toiminnanjohtaja, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset MKN
-
Keski-Soini, Elina
palvelupäällikkö, ProAgria Itä-Suomi ry